Lique Schoot, Self-portrait 09 06 18
  • Self-portrait 09 06 18
  • 2010
  • Oil on canvas
  • 180 x 120 cm I 70.7 x 47.2 in

Portraits of the 21st Century

February 20  –  April 11, 2010

One of the most important genres of the 21st century is the portrait. More than 20 artists show a contemporary vision on this subject.

Curator
Piet Augustijn

Participating Artists
Philip Akkerman, Silvia B., Paul van Dongen, Ruud van Empel, Bastienne Kramer, Katinka Lampe, Bas Meerman, Wouter van Riessen, Marli Turion, Levi van Veluw, Barbara Wijnveld, Efrat Zehavi, Lique Schoot, a.o.

Exhibition Text – NL

Een van de belangrijkste genres in de beeldende kunst van deze nieuwe eeuw is het portret. Eenentwintig kunstenaars laten in Portretten van de 21e eeuw, zien hoe zij dit aloude genre nieuw leven inblazen.

Lijkt het?
Moet een portret lijken? Kunstenaars uit vroeger eeuwen wisten het wel: natuurlijk moet het lijken! Maar tegenwoordig hebben we de fotografie om afbeeldingen te maken die de gelaatstrekken van mensen perfect kunnen weergeven. Dus waarom zou je nog portretten schilderen? Nou, bijvoorbeeld omdat je als kunstenaar het liefste mensen afbeeldt. Omdat schilderen of beeldhouwen meer mogelijkheden geeft om de werkelijkheid naar je hand te zetten dan een eenvoudig kiekje uit een camera.

Eigen wereld
Na decennialang in de hoek van de traditionele kunst gezeten te hebben, is het portret terug in de belangstelling. Niet meer om bestaande mensen af te beelden, maar om de mens te laten zien. Kunstenaars stellen bijvoorbeeld hun personen samen uit meerdere mensen, en maken zo hun eigen wereld. Karaktereigenschappen worden uitvergroot en de gezichten krijgen soms karikaturale trekken, gezichten en lichamen worden gemanipuleerd en mooier of anders gemaakt. Er ontstaan zo universele portretten die op meerdere personen betrekking kunnen hebben.

Dat kan met verf, maar ook met beelden, en zelfs met foto’s: de eenentwintigste eeuw is immers ook de eeuw van Photoshop. Portretten van de 21e eeuw is een afwisselende tentoonstelling met kunst van nu.

Press
BK-information, Gorcums Museum – Exhibition’Portraits’, 32 (3), April, 2010, NL

Exhibition Text ‘Portraits of the 21st Century’, Piet Augustijn, Gorcums Museum, 2010, NL

Gorcums Museum
Grote Markt 17
Gorinchem
The Netherlands